Crema Catalana
Crema Catalana
STEP 1
Sæt mælken på komfuret i en lille gryde sammen med citrusskallene og kanelstangen. Kog langsomt.
STEP 2
Opløs majsstivelsen i en smule vand, og sæt den til side.
STEP 3
Mens mælken langsomt opvarmes, skal du piske æggeblommer med sukkeret, indtil blandingen bliver lysegul.
STEP 4
Pisk den opløste majsstivelse i blandingen og en skefuld af den varme mælk.
STEP 5
Fjern citrusskallen og kanelstangen fra den varme mælk, og sænk varmen.
STEP 6
Tilsæt langsomt æggeblommeblandingen til mælken, og sørg for at blive ved med at røre, så æggene ikke bliver til røræg! Rør konstant over svag varme, indtil blandingen bliver tykkere.
STEP 7
Fjern fra varmen, og hæld blandingen i traditionelle lerskåle, eller anden fin servering.
STEP 8
Lad vanillecreme afkøle, og dæk derefter i plastfolie, og afkøl crema catalanas i ca. fire timer (helst natten over).
STEP 9
Før servering drysses et tyndt lag sukker oven på hver lille tilberedning. Spred sukkeret ud ved at vippe skålen i alle retninger. Karamelliser med en lille køkkenbrænder.
BONUS TIP
Top evt. med frisk frugt og nyd det!
Crema catalana
Crema catalana (catalansk fløde) er en meget typisk dessert, der stammer fra det catalanske køkken. Det er også kendt som crema quemada (brændt creme) på grund af det lag, bestående af karamelliseret sukker, som ligger på overfladen. Der er tale om en konditorcreme, der er baseret på æggeblomme og minder om den franske crème brûlé. De første referencer til denne form for dessert finder man i kogebøger fra 1300-tallet.
Det menes, at den franske crème brûlé i virkeligheden er en variant af den catalanske creme. Som du nok ved, bliver crème brûlé kogt i et vandbad (bain marie) med hele æg. Man anvender fløde frem for mælk og kommer vanilje i. Hvad den catalanske udgave angår, så fortykker man cremen med stivelse og undlader at bruge fløde eller æggehvider. Desserten smages til med kanel, citronskal, nogle gange appelsin, men aldrig med vanilje.
Crema catalana dessert
Denne konditorcreme er hovedsagelig hjemmelavet, men man kan finde den på de fleste restauranter i Spanien. Før i tiden spiste man det om søndagen eller til fester, hvor man tidligere spiste det sammen med spanske cocas (meltærter). I dag er smagen på denne lækre creme blevet brugt til at fremstille is, slik, milkshakes, m.fl. Det viser, hvor meget spanierne sætter pris på denne meget populære dessert.
Crema catalana opskrift
Som det fremgår af opskriften her på siden er crema catalana en meget lækker dessert, som du selv kan tilberede. Hvis du nøje følger instruktionerne, er vi sikre på, at det vil lykkes dig at lave denne form for crème brûlé. Hvis du før har smagt det, måske mens du var på ferie i Spanien, så kan det godt være, at du ikke synes, at din udgave er lige så smagfuld. Men hvis du bliver ved med at øve dig, så skal det nok lykkes.