SÅDAN SKÆRES EN SORTFODSSKINKE

Spørger man en Spanier, er der kun en rigtige måde at få sin “Jamón Ibérico” og det er friskskåret med kniv. Der er endda nogen der påstår at man mister noget af aromaen, hvis man skærer skinken med maskine.

Om den mister aroma eller ej, så er det en sand fornøjelse at se en sortfodsskinke blive trimmet, skåret og præsenteret på den traditionelle måde. Og er det ovenikøbet dig selv der har skåret det perfekte stykke, ja så bliver det faktisk nok ikke meget bedre.

Det kan måske godt virke en smule svært, men når du først har læst denne guide igennem og prøvet det et par gange, så er vi slet ikke i tvivl om, at du kommer til at mestre dette traditionelle spanske håndværk.


Udstyr du skal bruge til at skære din sortfodsskinke

For at skære en Jamón Ibérico helt korrekt skal du bruge følgende udstyr, men mindre kan selvfølgelig også gøre det.

A) Jamon kniv
En kniv, der er specielt designet til at skære skinke. Bladet er langt, smalt, fleksibelt og meget skarpt, så du kan lave tynde, præcise skiver og justere bevægelser til formen på det område, der skal skæres.

B) Skinkestativ
Et fast stativ, hvorpå skinken eller boven er monteret i den passende position til skæring og display.

C) Lille knive
Med et kort, skarpt blad, som du kan bruge til at lave rene snit i de mest kantede dele af skinken.

D) Rent viskestykke
Til at dække skinken med, når du er færdig med at skære af den.

E) Jamon tang
Den helt korrekte måde at håndterre de afskåret skinke stykker og gør at du kan anrette skinke stykkerne helt perfekt.


Sikkerhed

Når du nu går i gang med udskæringen af din sortfodsskinke, har vi et par gode råd i forhold til din sikkerhed.

  • Brug en holder der er designet til formålet, så skinken sidder fast og i den rette position.
  • Når du skærer, skal hånden der IKKE holder kniven, altid være højere end den hånd der holder kniven.
  • Hold kroppen i en tilpas afstand til skinken.
  • Skær langsomt uden at putte for meget kraft i, er det nødvendigt, er det formentligt tid til at slibe din knib.