4 skiver brød – her i Spanien er det oftest bondebrød
2 hele modne tomater
2 fed hvidløg
Olivenolie
Salt

I sådan en simpel ret er det råvarernes kvalitet, som er afgørende for hvor smagfyldt det bliver. Så sørg for nogle lækre tomater, et godt brød og noget kvalitets olivenolie.

Dette er en af de mest klassiske tapasretter og nok i top 5 over den mest serverede. Det er en virkelig simpel ret, men et must på et klassisk tapasbord. Og vi synes det er et perfekt match med god skinke og ost.

 

STEP 1

Skær nogle kraftige skiver af brødet og rist det i en brødrister eller i ovnen.

 

STEP 2

Skær tomaterne i halve og pil skrællen af hvidløg.

 

STEP 3

Riv/skrab først selve hvidløget på brødet, kom hele vejen rundt og brug den mængde du ønsker. Derefter river/skraber du selve tomaten på det ristede brød.

 

STEP 4

Til sidst kommes der en lille smule olivenolie og salt efter behov. Vi synes dog sjældent salten er nødvendigt.

 

TIP
Vi synes det er super cool at lade vores gæster gøre det selv. Så vi servere blot det ristede brød sammen med 1/2 tomater og hvidløg i en skål og olivenolie ved siden af. Så kan gæsterne også selv styre mængden af “fyld” (læs: hvidløg).

Brød med tomat

Pantomaca er den catalanske betegnelse af en meget enkelt tapas ret, der stammer fra Barcelona. Andre spanske regioner har også deres egne udgaver af denne lækre ret. På spansk kalder man det pan con tomate. Det er som en slags kulinarisk eventyr, når man går på opdagelse i Spanien og finder frem til de retter, spanierne sætter pris på. Det går hurtigt op for en, at der er tale om retter med en lang historie. Det siger også en del om den kultur, der i hundredvis af år har udviklet sig i landets forskelligartede regioner.

Spanien er kendt for at være et meget gæstfrit land. Det er ikke overraskende, at Spanien er blevet danskernes foretrukne feriedestination. Det skyldes først og fremmest det skønne vejr i Spanien. Men landets varierende geografi er også en vigtig faktor, der gør landet til en spændende destination. Kontrasterne mellem den nordlige og den sydlige del af Spanien kunne ikke være mere markante. Det giver mulighed for en badeferie i Andalusien og en skiferie i Galicien.

Folk i Spanien er meget åbne og villige til at dele af deres kærlighed til mad. Brød med tomat er en af de mange hemmeligheder, den spanske kultur har at byde på. Der er tale om en ret med nogle få ingredienser: brød, tomat, hvidløg, olivenolie, peber og salt. Denne enkelt ret er så populær, at den nok er en af de 5 tapasretter, der bliver serveret mest af i Spanien. Brød med tomat smager selvfølgelig bedre, når man gør sig umage og udvælger ingredienserne med omhu. Solmodne tomater og olivenolie af høj kvalitet vil sikre, at din pan con tomate bliver en kæmpe succes. Hvis du giver dine gæster lov til selv at tilbedere deres pantomaca, så bliver det en sjovere oplevelse for dig og dem.