Tapas

Tapas er et spansk madkoncept og alsidigt måltid, som har eksisteret siden 1200tallet. Det er først indenfor de seneste 10 år, at den gastronomiske succes er kommet til at blive én af danskernes favoritter. 

Du kan lave det spanske måltid med en masse forskellige retter, og der kan laves en kødfri udgave til dig, der lever vegetarisk.

Herunder kan du læse mere om, hvordan du selv kan anrette de små, spanske serveringer derhjemme. Og du får gode råd til, hvordan du laver forskellige typer af det elskede og populære måltid.

 

Hjemmelavet tapas som hele familien vil elske

Alle og enhver kan få succes med at servere og anrette de spanske delikatesser og selv stå for at lave nogle af retterne selv. Skal måltidet peppes op, kan du bage en tærte, lave en frisk salat, servere fisk eller skaldyr. 

Der findes ikke nogen endegyldig opskrift på, hvordan det spanske madkoncept skal tilberedes og anrettes. 

De små retter kan variere i antal afhængig af, hvilket måltid du forbereder. 

Mens omkring 4-6 retter kan være et passende antal til frokosten eller forretten, skal der bruges flere, når det drejer sig om et hovedmåltid. 

Du kan servere dessert tapas, som enten kan være et kagebord eller en indbydende osteanretning. 

Der skal altid serveres brød til måltidet. Dette tilbehør er uundværligt til dip, toppings, skinke og ost.

 

Fyldig og inspirerende vegetar tapas

Selvom det spanske måltid er kendt for at have sortfodsskinke og små snack pølser som en del af hovedretterne, kan der sagtens laves kødfrie anretninger. Du kan blandt andet lave små retter med kartofler, salater, tærter, grønsagsstænger, små muffins med æg og spinat, blomkåls- og broccolifrikadeller, hvidløgsbrød og mange andre delikatesser. 

Et vegetarisk måltid kan være mindst lige så indbydende, smagfuldt og mættende som en anretning med kødretter. 

Den store fordel ved mange af de vegetariske småretter er, at de tåler at blive frosset ned. 

Du kan lave en større omgang af grønsagsfrikadeller, tærter eller sunde muffins og lægge maden i fryseren. På dén måde går det let og hurtigt med at servere det skønneste måltid for veninder, familie eller kæreste.

 

Hvad er tapas?

Det spanske madkoncept opstod i Spanien med et formål om at begrænse de sociale konsekvenser af højt alkoholindtag. For 800 år siden var vin billigere end mad, og der var knaphed på vand. 

Det daglige (og store) indtag af vin gjorde, at folk ikke mødte på arbejde, og at der ofte opstod slagsmål på gaderne. Politisk blev det besluttet, at alle barer i Spanien skulle begynde at servere lette anretninger og snackmad, så befolkningen ikke drak på tom mave. 

Traditionen med små retter har holdt ved lige siden i Spanien. Har du tidligere rejst i landet, ved du, at tapas er tradition hos mange barer og restauranter. 

Konceptet har igennem de seneste år spredt sig til mange andre lande i verden. 

Typisk består en tallerken eller anretning af oliven, skinke, pølser, oste, dip og lunt brød. 

I Spanien afsluttes måltidet ofte med en lille, sød overraskelse.

 

Gode råd til anretning af en tapas platte

Når du får gæster på besøg, er det perfekt at servere en række små retter for dem, der er anrettet på særskilte tallerkener eller platter. 

En platte er oftest et hovedmåltid. Det betyder, at du skal vælge mellem 7-10 retter, som skal serveres for hver gæst. Har du fisk med på menuen, kan det være en god idé at anrette denne i en lille skål. Det kan være tunmousse eller marinerede rejser, som begge har en del væde i sig. 

Sidder der børn med ved bordet, vil retter såsom kyllingespyd, frikadeller, pølser og kartofler være gode valg.

 

Tapasbord til familien

Mens en platte udgør en servering til hver person, er et tapasbord en fælles servering. Her vil måltidet typisk bestå af både forret, hovedret og en dessert. 

Det er kutyme, at rækkefølgen af de mange små retter indtages som følgende:

  • Forret: fisk, skaldyr 
  • Hovedret: pølser, tærter, kartofler, kylling, skinke, salater 
  • Dessert: forskellige oste eller kage 

Igennem hele måltidet skal der være dip og brød til rådighed for alle i familien. Når smagsløgene skal stimuleres ekstra, kan du vælge at bage 2 forskellige slags brød. Mens de klassiske flutes er bedst til oste og dip, vil hvidløgsbrød eller foccacia brød være snacks i sig selv. 

Når det er oste, du vælger at servere til dessert, skal du sørge for at pakke dem ud af deres papirer omkring 1 time før servering. 

Det er både hyggeligt, afslappende og charmerende at sidde om bordet i flere timer, mens der opleves nye smage og nydes hver en ret. 

Vil du være sikker på, at der er flere retter, som dine børn vil holde af, kan du vælge at tage dem med i køkkenet, når der tilberedes kylling, kartofler, tærter og salater.

 

Lækker tapas og med god vin

Tapas kan nydes hele året rundt og til hver en anledning. I hverdagen kan madkonceptet være den sunde og hurtige løsning, når der skal serveres et mættende og næringsrigt måltid for familien på kort tid. 

Det behøver ikke tage mere end 10 minutter at anrette enten individuelle tallerkener eller et bord med mini retter. 

Når det kommer til de betydningsfulde anledninger såsom fester, fødselsdage, nytår eller årsdag, foretrækker mange danskere at servere vin til maden. Det kan være både hvid- og rødvin. 

Vin passer perfekt til den spanske tradition, og drikkene kan intensivere mange af de smage, som tapas retter byder på. 

Spanien er kendt for at bruge krydderier og lokale råvarer til mange af deres udødelige og elskede nationalretter. Der er masser af smagsoplevelser at se frem til, som både er søde, salte, sure og omami.

 

Sådan laver du tapasplatte til 2 personer

Det kan svare sig at gå i gang med forberedelserne til dine anretninger en dag i forvejen. Der kan være brug for at købe forskellige ingredienser og klargøre de retter, som skal tilberedes i ovn. 

Når det kommer til kød og fisk, som skal marineres, skal ingredienserne gerne have lov at trække saft og kraft i minimum 6 timer. Der kan laves de saftigste kyllingeanretninger ved at marinere dem, og rejer bliver kun mere indbydende og lækre, når de er blevet marineret i enten dild eller hvidløg blandet i en god olie. 

Vi mennesker har forskellige mæthedspunkter. Der kan være stor forskel på, hvor meget en mand og en kvinde spiser. 

Når du anretter dip og topping i fælles skåle, har du og din kæreste eller ægtefælle mulighed for selv at tage de stykker med brød, som der er brug for som tilbehør. 

Stil gerne en god olivenolie af høj kvalitet på bordet samt et lille saltkar. Herved kan der drysses lidt smagsforstærker på brød med skinke eller dip.

 

Tapas til fest – dette skal du have styr på

Til festen er forberedelsesfasen den vigtigste del i forhold til at få succes med dine små måltider. Til en fest med mange gæster skal der laves masser af små retter. Her er det en fordel at bruge tandstikker, som gør det let og hygiejnisk for hver gæst at tage en lille lakserulle, snack pølser, faste oste, oliven, kartofler og kød over på tallerkenen.

 

Tapas picnic

Der findes ikke noget mere stemningsfuldt og nærværende end picnic. Tapas egner sig perfekt til formålet, da det er enkelt at pakke mange af de små, spanske retter ned i plasticemballager eller foliebakker. 

Der skal være styr på hygiejnen og sundheden, når du tager mad med i skoven eller til standen. Der er retter, som egner sig bedre til at blive opbevaret i en køletaske i flere timer end andet mad.

Du kan blandt andet tage følgende ingredienser med dig på picnicturen:

  • Snack pølser
  • Kylling 
  • Skinke
  • Oliven 
  • Oste 
  • Brød og dip
  • Dessert 

Det er hovedsageligt fisk og skaldyr, du skal undlade at pakke i picnickurven. Der er garanti for at få de mest romantiske eller mindeværdige oplevelser, når du sidder på et uforstyrret sted midt i naturen sammen med din familie eller det menneske, der står dig nært.

 

Gør tapas for 2 til en oplevelse

Kommer veninden på besøg, eller skal der skabes god stemning derhjemme med ægtefællen?

At lave mad sammen er meget mere og meget andet end blot tilberedning. Det er hyggeligt og vedkommende at stå i køkkenet og være fælles om samme aktivitet. I kommer helt automatisk til at snakke godt sammen, mens I bliver enige om, hvordan pølserne skal anrettes, rejerne marineres, og hvordan kødet skal tilberedes.

 

Gourmet tapas

Vil du overraske din kæreste med det mest romantiske måltid derhjemme, der hverken er kompliceret at lave eller dyrt at tilberede?

Gourmettapas er det lækre måltid, der kan bestå af forret, hovedret og dessert, og hvor I kan nyde både mad og hinandens selskab hele aftenen. 

Når du laver gourmetudgaven, skal du bruge ægte, spanske specialiteter. Det skal være retter, som er fremstillet i Spanien, og hvor der er brugt lokale råvarer til produktionen. 

Spanien har en stolt tradition for produktion af både specialpølser, oste og ikke mindst den elskede sortfodsskinke.

 

Hvor kommer tapas fra?

Tapas stammer fra Spanien, hvor madkonceptet er lige så populært i dag, som det har været i mere end 800 år. Rejser du ofte rundt i Europa, vil du opleve, at der kan være nationale forskelle på, hvilke retter der serveres, og hvordan de er tilberedt. 

I Grækenland er der f.eks. stor forekomst af grønsager og frugter, når du bestiller menuen med de mange små retter. Dette skyldes, at landet dyrker de mest saftige og indbydende afgrøder, som er spækket med vitaminer og smag. 

I Danmark er det de originale og traditionelle retter fra Spanien, der hitter. Vi elsker smagen af de krydrede pølser, de saftige oliven og oste, der ikke kan fås magen til herhjemme.

Har du og din kæreste eller ægtefælle præferencer for bestemt mad (det kan være salat, pølser, oste eller dip), kan du tage udgangspunkt i dette, når du anretter.

 

Hvad er tapas retter?

Retter til tapas er mangeartede. Det er både pølser, skinke, oliven, oste, crackers og dip. Hvor mange retter du skal lave og tilberede, afhænger af typen af måltid. Der findes ingen øvre eller nedre grænser for, hvor mange retter der skal serveres for at kunne kalde det tapas. 

Retterne kan være både kolde og lune. Serverer du tærte skåret i mindre skiver, kan denne både være kold og opvarmet. Det samme er tilfældet med frikadelle, muffins og fisk. 

Mange af retterne kan du lave selv. 

Der findes et hav af spændende opskrifter, som du kan gøre brug af, når du vil forkæle gæsterne eller din familie. Opskrifterne er kategoriseret i forhold til fødevarer. Det betyder, at du kan finde opskrifter med kartofler, tomater og kød. Der er vegetariske opskrifter for dig, der vil prøve det spanske madkoncept på en helt ny måde. 

Retterne er alsidige og kan serveres hele året rundt. For at bringe mest smag til hver anretning, er det en god idé at tage udgangspunkt i den pågældende sæson og årstid. Der er f.eks. sæson for modne tomater i højsommeren, mens kartofler smager vidunderligt, når de er friskopgravede. 

Ved at eksperimentere med autentiske og friske råvarer får du og dine gæster mest ud af hver bid.

 

Hvad består tapas af?

Tapas består af både kød, grønt og tilbehør i form af brød og kartofler. Det er med andre ord komplet næring, som vil gavne både børn, unge og voksne. 

Du kan selv justere, hvilke fødevarer der skal skinne igennem til dine serveringer. Vil du lave sund tapas, kan du øge mængden af grønt indhold og tilbehør. Her kan du f.eks. erstatte lidt af brødet med friskskårne gulerods- og agurkestave, og du kan lave dejlige, ”grønne” madmuffins. 

Det er især på grund af alsidigheden, at det spanske madkoncept er blevet et hit hos danskerne. Retterne og måltidet kan tilpasses i forhold til individuelle ønsker og særlige behov. 

Har du glutenallergi, kan der laves brød, som tager hensyn til denne overfølsomhed. 

Du får mest smag og næring, når du serverer retter, der stammer fra Spanien.

Hos Fromspainwithlove.dk kan du bestille de mest udsøgte tapas kasser, der er spækket med lokale lækkerier fra Spanien. Alt indhold er lavet med lokale råvarer, så næringen og smagen er i top.